+ Konuyu Yanıtla
2 / 2 Sayfa İlkİlk 12
11 den 15´e kadar toplam 15 ileti bulundu.

Konu: TCK ile DMK çelişirse, karar neye göre verilir.

TCK ile DMK çelişirse, karar neye göre verilir. Hızlandırılmış Mobil Sayfa Sürümü (AMP)
  1. #11
    Kayıt Tarihi
    May 2004
    Nerede
    Bursa, Mustafakemalpaşa, Türkiye.
    İletiler
    32
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı

    Sevgili omercelikkol,
    İletilerinizi birkaç kez okumama rağmen sorunuzu anlayamadım#8230;Eğer yasaların yürürlülük zamanları ile ilgili ise böyle bir sorun yok zira lehteki yasa uygulanacaktır ve bunun eşitliğe aykırı bir tarafı yok..



    Hukuki NET Güncel Haber

    TCK ile DMK çelişirse, karar neye göre verilir. konulu yargıtay kararı ara
    TCK ile DMK çelişirse, karar neye göre verilir. konulu hukuk haber

  2. # Nedir?
    Tavsiye Soru Cevap
    Kayıt Tarihi
    Bugün
    Nerede
    Avukat Dünyası
    İletiler
    Ne kadar?
     
  3. #12
    Kayıt Tarihi
    Dec 2005
    Nerede
    Turkey.
    İletiler
    247
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı

    Sanırım tam anlatamadım. Şöyle söyleyeyim. 5237 sayılı TCK'nın 5. maddesine göre özel ceza kanunları ve ceza içeren kanunlardaki suçlar eğer 5237 sayılı TCK genel hükümlerine (1.kitap) aykırıysa bu maddeler uygulanmaz. Öyle değil mi?

    Örneğin özel ceza kanunu olan 4926 sayılı kaçakcılıkla mücadele kanunu veya ceza maddeleri içeren 657 sayılı DMK'nundaki suçlar eğer 5237 sayılı TCK'nun genel hükmlerine aykırı ise uygulanmaz değil mi?


    madde aşağıda;

    5237 sayılı TCK

    Özel kanunlarla ilişki
    Madde 5- (1) Bu Kanunun genel hükümleri, özel ceza kanunları ve ceza içeren kanunlardaki suçlar hakkında da uygulanır.

  4. #13
    Kayıt Tarihi
    Jan 2006
    Nerede
    izmir, narlıdere, Turkey.
    İletiler
    10
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı

    sanırım konunun başlangıcıyla gittiği seyir biraz farklılaşmış görünüyor.

    "Bir meslek veya sanat sahibi hükümlünün, bir kamu kurumunda veya özel olarak aynı meslek veya sanatı icra eden bir başkasının gözetimi altında ücret karşılığında çalıştırılmasına," burada bir ''memur olarak'' çalıştırılma söz konusu olmadığı açıktır. aksi anlam çıkarılması da abesle iştigaldir!

    saygı ve selamlarımla

  5. #14
    Kayıt Tarihi
    Dec 2005
    Nerede
    Turkey.
    İletiler
    247
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı

    01.01.2007 Tarihinden Itibaren özel Ceza Kanunlari Ve Ceza Maddesi Içeren Kanunlardaki Suçlar 5237 Sayili Tck'nin Genel Hükümlerine (1.kitap) Aykiriysa Bu Maddeler Uygulanmaz.

    Bu Yüzden 657 Sayili Devlet Memurlari Kanunun 48-a.5 Fikrasi'nin 01.01.2006 Tarihinden Itibaren Yürürlük şansi Yoktur.

    Burada Bu Konuyu Açmamin Sebebi Tck 5. Maddesinin Hem Ceza Hukuku, Hem Idare Hukuku Hem De Anayasa Hukuku Alanina Giren Kapsamli Bir Değişlik Meydana Getirmesidir.

  6. #15
    Kayıt Tarihi
    Dec 2005
    Nerede
    Turkey.
    İletiler
    247
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı

    Sayın ATSIZ
    1- Ben memur olarak derken memur gibi demek istedim. Ben burada TCK ile DMK'yı karşılaştırırken üç hukuk disiplini açısından olaya yaklaşıyorum. "memur gibi" ifadesinden kastım şudur. Memur'un yaptığı iş kamu görevidir. TCK 51-4.b fıkrasına göre kişinin ıslahı için hükümlünün bir kamu kurumunda ücret karşılığı çalıştırılmasını öngördüğünü burada mahkumun yapacağı işin de bir kamu görevi olduğunu belirtmek istedim. memur gibi den kastım buydu. Burada olaya anayasa hukuku açısından bakıyorum. Memur dahi olmayan bir hükümlünün ıslah amacı için kamu görevinde (memur olarak değil) ücret karşılığı çalıştırılırken (örneğin yaşlılara bakması), memur olan birinin tecil dilmiş bir mahkumiyetinden dolayı görevine son verilmesinin yeni TCK'nın ıslah'a bakış açısıyla çeliştiğini belirtmek istedim. Örneğin, A kişisi huzurevinde memur 7 aylık hapis cezası alıyor. Cezası tecil ediliyor. Mahkeme mahkumun ıslahı için 7 ay süreyle huzur evinde çalışmasına karar veriyor. Burada idare tecil edilmiş cezasından dolayı A'nın görevine son verirken mahkeme A'nın ıslahı için huzur evinde çalışmasına karar veriyor. 7 ay sonra durum nolur. İnfaz gerçekleştiği için A artık memur olabilir. Tekrar açıktan atamaya başvurması gerekir. Tabi idarenin takdir hakkı var. Burada ceza hukukunun ıslaha bakış açısı ile idare hukukunun bakış açısının farklı olduğunu söylüyorum. (teorik anlamda)

    2-657 sayılı DMK'nın 48-A.5'inci fıkrsında geçen ....tecil edilmiş bile olsa... ibaresi anayasanın eşitlik ilkesine aykırıdır. (Bunu ben söylemiyorum. Danıştay İçtihadı Birleştirme Kurulu diyor. Kurula şöyle bir dava geliyor. tecil edilmiş cezasından dolayı bir memurun görevine son veriliyor. (o zaman 48-A.5'de ... tecil edilmiş bile olsa... ibaresi yok.) Kurul diyorki tecil edilmiş bir mahkumiyeti olanın görevine son verileceğine dair kanunda bir ibare olmadığı için tecil edilmiş bir cezadan dolayı memurun görevine son verilemez. Zaten böyle bir ibare olmuş olsaydı bu anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olurdu. (her ne hikmetse tecil ibaresi bu karardan sonra 1991 yılında DMK'ya eklendi.) (Danıştay İ.B.K.K. Esas No:1990/2 Karar No:1990/2) Bende aynen kurul gibi düşünüyorum.

    3-Şimdi tecil edilmiş bir mahkumiyetten dolayı Yeni TCK'ya göre memurun görevine son verilemiyor. (TCK madde 53-4) Ama 657 DMK'nun 48-A.5 maddesine göre görevine son verilebiliyor. Öyleyse burada hangi hüküm geçerlidir. Bu soruya TCK 5.madde cevap vermiş aynen şöyle; "Bu Kanunun (TCK) genel hükümleri, özel ceza kanunları ve ceza içeren kanunlardaki suçlar hakkında da uygulanır." diyor. Yani yeni TCK hükmü geçerli. Zaten aksi bir durum anayasanın eşitlik ilkesine ve hukuk devleti ilkelerine aykırı olurdu. Bunu ben söylemiyorum. Kanun koyucu söylüyor. Bakınız, kanun koyucu yeni TCK'nın 5. maddesinin gerekçesinde aynen şöyle diyor;......suç ve yaptırımlarla ilgili olarak bu kanunda belirlenen genel ilkelerin, özel kanunlarda tanımlanan suçlar açısından da uygulanmasının temin edilmesi gerekmektedir. Aksi yöndeki düzenlemelerin hukuk devleti ve eşitlik ilkelerine aykırılık oluşturması nedeniyle hükümet tasarısındaki madde metni değiştirilmiştir..... diyor.

    Kanun koyucu TCK'nun 5. maddesinin yürürlük hükmünü ertelemedi. Madde 01.06.2005 tarihinde yürürlüğe girdi. Ama 5252 sayılı TCK yürürlük ve uygulama şekli hakkındaki kanuna geçici ikinci madde ekledi. Geçici 2. madde aynen şöyle; "Diğer kanunların, 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun Birinci Kitabında yer alan düzenlemelere aykırı hükümleri, ilgili kanunlarda gerekli değişiklikler yapılıncaya ve en geç 31 Aralık 2006 tarihine kadar uygulanır."

    Yani yasa koyucu sonradan geçici maddeyi eklemekle şunu demek istiyor. Ben TCK 5. maddesinde diğer kanunların yeni TCK aykırı hükümlerinin uygulanmasının hukuk devletine ve anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu biliyorum ama diğer kanunlarda değişiklik yapılıncaya kadar hukuk devleti ve anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olsada birşey olmaz. Ne yapayım vaktim yok ancak yasalar çıkıyor." demeye getiriyor.

    Haklı değil miyim?

+ Konuyu Yanıtla
2 / 2 Sayfa İlkİlk 12

Bu sayfada bulunan kavramlar:

tck 51

dmk 48 5

http:www.hukuki.netshowthread.php8026-TCK-ile-DMK-celisirse-karar-neye-gore-verilir

Forum

Benzer Konular :

  1. Nafaka neye göre belirlenir?
    Herkese selamlar... Nafaka belirlenirken neler dikkate alınır? Boşanma Davası esnasinda Çalışan esin mali durumu neye gore tesbit edilir?Mahkeme...
    Yazan: beraber_2001 Forum: Aile Hukuku
    Yanıt: 8
    Son İleti: 19-09-2020, 21:15:05
  2. İcralık borçların faizi neye göre masrafları neye göre hesaplanır.?
    Öncelikle herkese merhabalar.. Enteresan bir hukuk bürosuyla sorun yaşıyorum..bu yüzden bilginize ihtiyacım var.. 2 yıl kadar önce bir alışveriş...
    Yazan: veryansin34 Forum: İcra ve İflas Hukuku
    Yanıt: 4
    Son İleti: 12-08-2014, 23:57:34
  3. Veraset İlamı Neye Göre Verilir?
    Veraset ilamı almak için dava açıldığında; mahkeme neye göre veraset ilamı verir?
    Yazan: mdk Forum: Miras Hukuku
    Yanıt: 12
    Son İleti: 13-10-2009, 09:42:24
  4. Yeni Hukuki Kaynak: Görevi kötüye kullanma suçlarında ekonomik zarar, birey mağduriyeti ve haksız kazanç kriterlerine göre karar verilir
    Hukuk Makaleleri ve Mevzuat Kısmına yeni bir hukuki kaynak eklendi, üzerinde tartışmak ister misiniz : Görevi kötüye kullanma suçlarında...
    Yazan: admin Forum: Mevzuata İlişkin Bilgi ve Yorumlar
    Yanıt: 0
    Son İleti: 18-11-2008, 02:25:26
  5. Kim daha kusurlu neye göre karar verilir?
    Evliliğimizin beşinci yılındayız. Artık bu evliliği devam ettirmenin anlamı kalmadığına karar verdik. Ancak anlaşmalı boşanma için şartlarda...
    Yazan: dumrul Forum: Aile Hukuku
    Yanıt: 5
    Son İleti: 17-07-2007, 10:14:21

Yetkileriniz

  • Yeni konu açma yetkiniz yok
  • Konuya cevap verme yetkiniz yok
  • Dosya ekleme yetkisi yok
  • İleti düzenleme yetkisi yok
  •  


2022 tarihli Hukuk Blog |  Arabulucu |  Hukuk Kitapları |  Alman Hukuku |  Özel Güvenlik AŞ. |  İş İlanları |  Ankahukuk |  Psikolog |  Site Ekleme |  Sihirli Kadın |  Sağlık |  Satılık Düşecek Domainler |  Bayefendi |  Afternic Alanadı satış (Domain alımı) | 

™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.