Bir çalışanıma ,2004 yılında okul döneminde beraber oturduğu ev arkadaşı tarafından yapılan şikayet nedeni ile, 492 (Kilit altındaki eşya hırsılığı) nedeni ile 1 yıl 2 ay hüküm verilmiş ve 2005 yılı mayıs ayında Yargıtay da onanmıştır.
Ancak karar infaza verilmeden savcılığın başvurusu ile 5237 sayılı yasaya uyarlama için ilgili mahkemece bu karar yerine geçmek üzere 8 ay hapis sonuçlu ek karar alınmıştır. Bu karar için itiraz yolu kararla birlikte belirtilmiş ancak yapılan itiraz ile Ağır Ceza Mahkemesince bu yolun yanlış olduğu gerekçesi ile dosya Yargıtaya gönderilmiştir. (25.12.2005 tarihinde) Dosya halen yargıtay 6. dairesinde ve kesinleşmemiştir.
Ancak sabıka kaydı almak istediğinde eski hüküm sabıka kaydında görünmektedir. Mahkemeden aldığı kesinleşmediğine dair belge ile adli sicil ve istatiktik genel müdürlüğüne müracaat etmiş ancak daire başkanı imzalı bir yazı ile ASİM nün mahkelerden gönderilen ceza fişleri ile işlem yaptığı, bu işlem için tali karar fişi veya kesinleşmiş yeni karara ihtiyaç duyulduğu bu nedenle ilgili mahkemeye başvurması gerektiği belirtilmiştir. Bunun üzerine başvurduğu kararı veren mahkeme daha önce verdiği kararın kesinleşmediğine dair onaylı belgenin aksine, bu defa işlemin doğru olduğunu savunmuş ve kendilerince yapılacak bir işlem olmadığını beyan etmiştir. Adli Sicil Kanunu 4. madde 1.fıkraya göre hükümlerin adli sicile kaydedilmesi için kesinleşmesi şarttır. Aynı maddenin 2.fıkrasına göre de ( (2) Kanun yararına bozma veya yargılamanın yenilenmesi sonucunda verilen mahkûmiyet hükmü ya da eski hükümde değişiklik yapan tüm hüküm ve kararlar açısından da birinci fıkra hükümleri uygulanır.) eski hükmün adli sicil kaydında yer alması yasaya aykırıdır.
Bu aşamada yapılacak bir işlem varmıdır* Daha doğrusu yasal olarak dava açmak ve benzeri bir hukiki işlem ne olabilir?
Eğer böyle bir yasal hakkı var ise bir avukat yardımı ile dava açmasına yardımcı olmak istiyorum.
İlgilenen Hukukçu arkadaşların yardımı dileği ile.
Saygılarımla.