Cevap: Görevi Kötüye kullanma
5237 s. TCK'nın 257. maddesi ile 657 s. DMK'nın 48-A5 maddesini birlikte değerlendirdiğimizde eğer bu suçtan ceza alırsanız memuriyetle ilişiğinizin kesilmesi gerekiyor diye düşünüyorum.
Teşekkürler hocam. Bilmemek bahane değil ama amirlerim yüzüden bu hale geldim. Ben ihaleye fesat karıştırmadım çıkar elde etmedim. Tek suçum pazarlık usulü ile yapılan ihaleye mali üye olarak katılmam ve ihale kararına imza atmam.
Benim bu konuda ne yapmam gerek bir yol göstermeniz mümkün mü.
Sayın 1yolcu,
İhalenin parasal değeri ne kadardı? Pazarlık usulü ile yapılmasına yasal imkan var mıydı yoksa parasal değer olarak teklif mektubu ile yapılması mı gerekiyordu?
Sizin de bildiğiniz gibi kanunu bilmemek mazeret olarak kabul edilmiyor. Kanunsuz bir emri yerine getirmek zorunda da değilsiniz. Hele suç teşkil ediyorsa hiçbir şekilde yerine getirmezmezsiniz. Eğer tersini yaparsanız sorumluluktan kurtulamazsınız.
Kurumun etrafına güvenlik duvarı yapım işi. Tam hatırlamıyorum 1milyondan fazlaydı. Kurumun üst amirinin onayı var pazarlık usulü ile yapılması için. Bulunduğumuz il terör bölgesi bu sebep gösterilmiş ve eğitim öğretim başlamadan bitmesi gerek diye ama yazılı bir belge olarak terör olaylarının olması
Ayrıca bu duvar yapılmasa güvenlik riski vardı bu birşey değiştirir hocam. Ayrıca kurum ceza gerektirecek bir durum yok demiş. Bunlar hiç anlam ifade etmezmi olay başıma geldi gelmedi huzuru kalmadı.
- - - Updated - - -
İhalenin yapıldığı tarihte davet edilmeyenlerde girebiliyordu kanun engel teşkil etmiyordu. Ayrıca kiktede yayınlanmış. Bunlar nekadar etki eder hocam
Sanıyorum 21. maddeye göre işlem yapılmış. Belirttiğiniz, işin aciliyeti, önemi gibi gerekçeler savunmaya elbette yazılabilir. Ancak bahsettiğiniz tutar çok yüksek geldi bana.
Bu şartlar altında ben size doğrudan bir avukatla yüzyüze görüşüp soruna çözüm aramanızı öneririm. Moralinizi bozmak istemem ama durum pek lehinize değil gibi görünüyor.
Yardımlarınız için teşekkürler
Hocam aklıma takılan bir soru oldu. Rica etsem yardımcı olabilirmisiniz. Bahsettiğim olayda savcılık soruşturma açmış ve ihaleye fesat karıştırma çıkar sağlama vb. konularda kamu zararı veya bir kanıt delil ve olay olmadığı için takipsizlik kararı verildi. Bu neticede 657 sayılı kanunun 48/A5 maddesine istinaden atılı bir suç kalmadığını düşünüyorum.
Diğer yandan ihalenin pazarlık usulü ile yapılması neticesinde kurum avukatları ile konuştuğumda en kötü ihtimali söylediler. 3 yıl ceza alırsın buda ertelenir memuriyetine etkisi olmaz dendi.
İl idare kurulu soruşturma açılsın demiş yani dava açılacak.
Ben bu karara itiraz etmem için neler yapmam gerek nereye itiraz etmeliyim. Ayrıca benim durumumla ilgili dava ve berat kararları varmı